SHOTOKAN KARATE

Shotokan Karate er en av de mest populære karatestilene. Shotokan ble skapt av mester Gichin Funakoshi (1868-1957) og hans sønn Yoshitaka. Funakoshi er personen som “offisielt” brakte Okinawa karate til fastlandet i Japan. Imidlertid var Motobu Choki, Kenwa Mabuni og andre Okinawa-innbyggere også aktive lærere i karate i Japan. Shoto, artistnavnet Funakoshi pleide å referere til seg selv i poesi, betyr «viftende furu», og kan betyr «hus». Shoto-kan var navnet på dojoen hans (treningssenter) der han underviste elevene sine. Den er kjent for sine solide og lineære stillinger. Teknikker og bevegelse er basert på prinsippet om at en rett linje er den raskeste og mest effektive måten å komme seg fra et sted til et annet.


OPPRINNELSE

Funakoshi ble trent i begge de populære Okinawa-stilene av karate på den tiden, Shorin-Ryu eller Shorei-Ryu. Funakoshi hadde brukt år på å studere begge stilene og fått en bedre forståelse av kampsport. En mer grei stil ble skapt. Denne stilen kombinerte elementer fra Shorei og Shorin. Funakoshi blandet elementer og laget sin stil, men han ga ikke stilen et navn. Det er nå kjent som “karate.” Karaten hans, som han ga til elevene sine, gjenspeiler endringene i Ankou Itosus kunst. Funakoshi endret navnene på Kataen han inkluderte i sitt system for å gjøre Okinawan-begrepene lettere å forstå for de japanske nasjonalistene.

Funakoshis elever adopterte til slutt Shotokan som stil. Han skrev selvbiografien sin, “Karate Do My Way of Life”, mot slutten av livet. I den understreker han viktigheten av å gi Shotokan videre til fremtidige generasjoner.

16 utvalgte kata (treningsformer) tok han med seg til Japan. De kan være utfordrende å lære. Disse 16 ble valgt ut basert på deres evne til å redusere psykisk stress og realistisk selvforsvar. De må også vite at karate er en kunst, ikke en sport. Funakoshi vurderte kata karate.

BESKRIVELSE

Treningen er delt inn i tre seksjoner: Kihon, eller «grunnleggende teknikker», Kumite, eller «sparring/kamp» eller kata (mønstre eller teknikker). Shotokan-teknikker brukes i kihon eller kata for å styrke bena og gi stabilitet. Noen ganger er styrke og kraft mer fremtredende enn langsommere, flytende bevegelser. Disse posisjonene og bevegelsene gjenspeiles i Kumite-teknikker, som kan avanseres til mer fleksible og frittflytende teknikker på et høyere nivå. Funakoshi mente tradisjonell kampsport som sumo, jujutsu og kenjutsu var for fokusert på kamp. Derfor fokuserte han mer på helse, pust og frigjøring av energi. Han hadde også enestående kontroll over sinnet og kroppen. Shotokan er en “hard” og “ekstern” kampsport.

GRADERING

Funakoshi utviklet KuY/Dan-systemet på 1920-tallet med keikogi, skapt av Kano Jigoro, grunnleggeren av judo. Systemet brukte fargede belter for å indikere rangering. Karate hadde opprinnelig bare tre obi (belter) farger. Det var tre farger: hvit, brun og svart. Hver farge hadde flere nivåer.

Tokuda (Otsuka), Otsuka og Akiba ble presentert med den første “shodan” (Chu Duan) rangeringen i karate av Funakoshi 10. april 1924.

Mange skoler bruker fortsatt Kuy/Dan-systemer, men har lagt til andre farger. Nedenfor er den mest populære brukt av JKA og andre internasjonale Shotokan-organisasjoner. Det er imidlertid forskjellige variasjoner.

9 kyu – oransje
8 kyu – rød
7 kyu – Gult
6 kyu – Grønn
5 kyu – blå
4 kyu – blå
3 kyu – Brunt
2 kyu – Brunt
1 kyu – Brunt
Første dan og høyere – Svart

KIHON (Basic Engineering).

Denne delen består av det grunnleggende. Her lærer du grunnleggende sparketeknikker og slagferdigheter. De blir stadig testet og forbedret slik at de blir mer naturlige. Begge enkeltmetoder kan brukes, og kombinerte teknikker er mulig. Et solid grunnlag er avgjørende for videre læring i kata eller Kumite.

SI

Kata er kjernen i mange karatesystemer. Det er arven fra «gamle dager». En kata er en samling av teknikker og bevegelser arrangert i et forhåndsbestemt mønster. Det er mange teknikker å velge mellom, fra 20 til 60. Hver kata har et annet nummer. Mange av disse teknikkene kan forkles som selvforsvarsmetoder. Det er 26 kata i karate. Du kan sammenligne kataene med en database som lagrer all informasjon. Denne informasjonen kan brukes til å lære selvforsvarsferdigheter eller gi ideer og detaljer. Selv om det er umulig å vite når de forskjellige Kataene ble opprettet, kan noen dateres tilbake til 1600-tallet. Noen kata antas også å være fra Kina eller Shaolin-tempelet.

KUMITE

Kumite refererer til kampdelen av karate. Når du berører motstanderen din, lærer du hvordan du kontrollerer teknikkene dine. Dette krever mestring og kontroll, og derfor er kihon så viktig. Kumite-trening begynner med avtalte teknikker og går deretter videre til fri sparring.