Forskjellene mellom karate og taekwondo

Karate og Taekwondo, to kampsporter med mange likheter, er veldig forskjellige. Denne artikkelen vil gi deg mer informasjon om dem.
Karate og Taekwondo, to ofte praktiserte kampsporter, kan være vanskelig å skille fra hverandre ved første øyekast. De er veldig like, men ikke identiske.

Begge disiplinene ble utviklet i Japan. De legger vekt på selvdisiplin så vel som høye standarder for personlig oppførsel. De deler også en konkurransemessig side. En kampstil, taekwondo, ble imidlertid utviklet for hundrevis av år siden, mens karate dukket opp for bare noen hundre år siden. Det er avledet fra kinesisk kung fu.

Til tross for likhetene deres, vil du bli overrasket over hvor forskjellige bevegelsene og posisjonene er mellom karate og taekwondo.

Opprinnelse og historie

Taekwondo, en koreansk kampsport, er kjent for sin vekt på spark, hopp, spark med vendinger og raske spark. Det har eksistert i over 2000 år.

Denne teknikken var opprinnelig en ubevæpnet kampsport. Folk kalte det subak i sine tidlige dager. Taekkieon laget den. Tre rivaliserende Koreaer trente soldatene sine i ubevæpnet kamp på den tiden.

Men da japanerne invaderte Korea på begynnelsen av 1900-tallet, forbød de koreansk kampsport, selv om noen grupper fortsatte å bruke dem i hemmelighet. Stilene utviklet seg også fra forskjellige kilder. De slo seg sammen på en konferanse i 1955.

La oss være nysgjerrige og si at Tae er «å ødelegge med føttene», Kwon «å slå eller ødelegge hånden», mens Do er «måte». Taekwondo er altså oversatt til «fot og knyttneve».

Karate, på den annen side, ble opprettet for hundrevis av år siden på Japans Ryukyu-øyer, nå kjent som Okinawa. Den er avledet fra kinesisk kung-pels.

Dens røtter går tilbake til 1500-tallet da Japan okkuperte Okinawa og konfiskerte alle våpen. Fordi de ikke hadde andre våpen, brukte lokalbefolkningen sine bare hender og føtter til å kjempe.

Karate er “tom hånd” i sin opprinnelige betydning. Dette begrepet kan være relatert til opprinnelsen og bruken av ordet karate, et selvforsvarssystem basert på effektiv bruk av en ubevæpnet kropp.

Kampstil og teknikker

Karate er en kampsport som fokuserer på slag og spark, kne- eller albueslag, åpne håndteknikker og slag. Du kan også lære blokkeringsteknikker som pareringer, fjerninger og projeksjoner. Disse bevegelsene er lineære og skarpe.

I kontrast legger taekwondo vekt på sparketeknikker. Treningen inkluderer streik, nedtak, kast og leddlåser.

Du vil legge merke til at den tradisjonelle stilen med å starte i Taekwondo har armene sammen, mens i karate er overkroppen rett og hendene under midjen. Buen utføres ved å bøye overkroppen nedover, mens du holder øynene på motstanderen.

Konkurranse: Karate og Taekwondo har forskjellige stiler

I konkurranse er det lett å se forskjellene mellom karate (og taekwondo). Mens sistnevnte krever beskyttelse for hodet og brystet, er det ingen beskyttelse for førstnevnte.

Begge kampsportene var en gang olympiske idretter, men karate vil ikke være der i Paris-OL i 2024.

Tradisjonelle karateturneringer gir like poeng for spark og slag. Deltakerne vil utføre begge trekkene likt. Folk får flere poeng for spark i taekwondo enn for slag.

Tegn på at taekwondo og karate er like

Selv om de er veldig forskjellige, har taekwondo og karate mange likheter. Dette er de viktigste:

De blir undervist i en Dojo.
Begge disipliner trenger lignende uniformer, vanligvis lett bomull og hvit, for å tillate mobilitet og fleksibilitet.
Begge har sine egne regler.
Begge disipliner vektlegger respekt for utøvere og lærere.
Både taekwondo (og karate) bruker teknikker som er en del av et koreografert sett kalt kata i sistnevnte og Poomsae i førstnevnte.
Begge disipliner gir mulighet for å utvikle ferdigheter og egenskaper, som tålmodighet og selvdisiplin.

Disse kampsportene har unike egenskaper.

Denne informasjonen vil hjelpe deg å se de tilsynelatende forskjellene mellom taekwondo og karate. Det er ikke lett å se forskjellene hvis de er i actionfilmer.

Det er interessant å lære om de vanlige egenskapene og forskjellene mellom disse kampsportene.

Hvis du lurer på om Bruce Lee var en karate- eller taekwondo-utøver, er det riktige svaret at Bruce Lee praktiserte Wing Chun Kung fu, som til slutt førte til at han skapte sin kampstil, Jun fan gung!